GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

ponedeljek, 21. september 2020

Tri diplomantke

Aleksandra Gartnar je na Ljubljanski univerzi letos uspešno zagovarjala magistrsko delo Vpliv cecilijanskega gibanja na razvoj slovenskega orglarstva med 1877 in 1941. Zgodovinski pregled v luči takrat novih cerkvenih smernic o orglah osvetli dogajanje pri nas in vsebinsko na nek način nadaljuje disertacijo Katarine Trček iz leta 2015. Pisni izdelek je na voljo na Respozitoriju univerze.

Na Univerzi v Mariboru je magistrsko nalogo dokončala Zala Jurak. Naloga z naslovom 30 let orglarstva Kolar nam razkrije nekaj podrobnosti o nastanku in delovanju te vse bolj uveljavljene delavnice. Na kratko so predstavljeni vsi opusi novih in restavriranih orgel, nekaj je tudi podatkov o temeljitejših obnovah. Izdelek je na voljo v Digitalni knjižnici univerze.

Omenjena Katarina Trček Marušič z doktoratom iz muzikologije, je lani dosegla še magistrski naslov na Pedagoški fakulteti v Mariboru, in sicer z naslovom Delavnica potujočega orglarja Marcusa Göbla in problematika historičnih orgel na slovenskem. Avtorica pod to delavnico opiše tudi Eißlova dela. Tudi njen pisni izdelek je na voljo v digitalni knjižnici.

Na Slovenskem smo tako za zgodovino orgel dobili nova tri pregledna dela. Čestitamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.