GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

nedelja, 26. oktober 2014

nedeljski sms

1. sms deliver 2014.10.26 09:14*
Carissimae, carissimi, brat Ksaver me je spet osrecil, na koru me je bogato obdal s palmicami in praprotnicami. Bogu in br. Ksaverju hvala, mir in dobro. [M]

2. sms deliver 2014.10.26 10:16*
Carissimae, carissimi, brat Ksaver me je spet osrecil, na koru me je bogato obdal s palmicami in praprotnicami. Bogu in br. Ksaverju hvala, mir in dobro. [M] Manuali, pedal in meh tokrat niso ogrozeni



Kaj se dogaja?
Na koru LJ - M.O. se očitno občasno zgodijo posebne reči, namreč, sms je po vseh organoforenzičnih analizah sodeč poslan neposredno s tega kora. Vse kaže, da se je imenovani brat Ksaver spet izkazal, in pošiljajočemu organistu vgradil vsaj dva nova registra, Palmice in Praprotnice. Vsak normalen organolog, in tudi kakšen organist bo seveda takoj in brez trohice dvoma spoznal, da gre za brata F. Ksaverja Križmana, največjega slovenskega orglarja vseh časov, ki se je tokrat verjetno odločil posthumno svojo sled pustiti tudi na drugi strani Ljubljanice

Imenom registrov se ni čuditi, saj je (bil) Križman znan po svoji poimenovalski inovativnosti, na primer Bombardoni Mezzaneti, Ciuffoli protei, Divinare, Trinuna, ipd.[1] Verjetno jih je tokrat moral v sodobni maniri posloveniti - seveda v skladu z nastajajočim večjezičnim slovarjem, kjer sicer slovenskih imen registov ni, ampak to dejstvo zdaj kakopak zanemarimo.

V svojem bogatem poetičnem jeziku bi sicer Križman palmice, to je - verjetno, [M] pa bo najbrž lahko kmalu potrdil - v zgornjem delu vejastno razširjenim drevesastim piščalim, prejkoslej rekel Palmae minores á pavillon[2] (sicer je to botanično zastarelo, zdaj se palmam latinsko reče Arecaceae)[3], tem drugim, praprotnicam, pa bi gotovo rekel Pteridophytae[4] p()pale[51, saj kot je razvidno iz referiranih sms-ov, "pedal in meh tokrat niso ogrozeni" - torej so bile nedvomno postavljene nekam bolj spred, v p(rinci)p(al)[5]. Da pojejo kot živali s krili (pteros), spet ni nobenega dvoma, saj praprotnice (=Pteridophyta[4], torej krilate rastline), tu z lahkoto vsaj etimološko povežemo s ptiči, od koder pa spet o(r)n(i)tološko[6] ni daleč do svetega Frančiška, ki ga pogosto upodabljajo s povsem krotkim ptičem na ramenu.

Da gre vse skupaj za prijetno resnico, jasno in dodatno nakazuje tudi dejstvo, da se je dogodek z zgoraj referiranima rastlinsko nadahnjenimima registroma zgodil prav v času Frančiškovega meseca oktobra, v katerem se najbolj spomninjamo povezanosti asiškega ubožca s prvobitno naravo.

---
* [Objavljeno brez dovoljenja] 
[1] glej Škulj, Križmanova orglarska delavnica, str. 233-240; vsa imena registrov so pri St. Florianu. (http://www.stift-st-florian.at/musik/die-orgeln.html#C), danes nekoliko spremenjeno (http://www.die-orgelseite.de/disp/A_StFlorian_Stiftskirche1.htm)
[2] Goršičev register je Flut a Pavillon 2', tudi v njegovih orglah op.11. v dotični cerkvi
[3] glej npr. http://en.wikipedia.org/wiki/Arecaceae
[4] glej npr. http://en.wikipedia.org/wiki/Pteridophyte 
[5] Križman je register v Admontu poimenoval Ottava ppale, kar je skrajšano p(rinci)pale
[6] Ontologija je temeljna filozofska disciplina, ki govori o biti, bistvu, bivajočem; ornitologija je znanost o ptičih.

   
 

1 komentar:

  1. Vidim, da v LJ-M.O. uporabljajo Carusovo zbirko "Organo pleno". Pohvalno! :)
    M

    OdgovoriIzbriši

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.