GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

torek, 11. februar 2020

Dva izjemna glasbenika, Ropitz in Ferenčak

Prav v dneh okrog slovenskega kulturnega praznika sta se poslovila dva izjemna duhovnika glasbenika, Štefan Ferenčak in Jože Ropitz. Oba trdna Slovenca sta s svojim delom izrazito presegala neredko ozkost domačega okolja.

Ferenčak je s svojim skladateljskim, teoretskim in organizacijskim delom zaznamoval Mariborsko škofijo. Poleg tega, da je sodeloval pri nastajanju mnogih orgel in napisal kar nekaj ocen, je od leta 1990 je praktično tri desetletja vodil Škofijsko orglarsko šolo. Ob zadnjem srečanju mi je z nekaj grenkobe govoril o zadnjih letih dela, ko se je boril predvsem za ureditev njenega statusa in pošten odnos do učiteljev. Njegova zasebna ljubezen so bile cerkvene ljudske pesmi; neprecenljiva je njegova zbirka pesmaric.
Pogreb bo v sredo, 12. februarja 2020 ob 15. uri v Veržeju.


Jože Ropitz je bil v Krški škofiji več kot 50 let škofijski kantor, skoraj 30 let pa je v Celovcu vodil cerkvenoglasbeno komisijo. Korošci na drugi strani meje so ga spoštovali kot skladatelja, zborovodjo in organizatorja, pri čemer je potrebno posebej izpostaviti vsakoletne dvojezične seminarje za organiste in zborovodje. Lanskega jubilejnega srečanja se je kljub oslabelosti udeležil in požel iskreno navdušenje udeležencev. Kot vedno, je spodbujal narodno zavest in - kljub težavam - pomen sobivanja dveh narodov.
Pogreb bo v soboto, 15. februarja, ob 14. uri v Kazazah.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.