GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

nedelja, 28. avgust 2016

Janeček preseneča

Poletno terensko delo programa Ars organi Sloveniae je prineslo mnogo novosti, o katerih boste brali v prihodnjih mesecih. Letos posebej izpostavljamo Celjskega baročnega orglarja J.F Janečka, ki je deloval v 18. stoletju, in ga je verjetno slovenska organologija od vseh orglarjev doslej najbolj poglobljeno obdelovala. Znanje se precej širi. Tako so v 80-ih letih vedeli za 30 njegovih glasbil. Malo po prelomu stoletja se je znanje povečalo na 40. Danes smo na številki nad 50. Za nekaj glasbil se je tudi izkazalo, da jih je izdelal kdo drug, oziroma, da je bil dosedanji podatek gotovo napačen.

Ugotovitve zadnjega tedna kažejo, da je Janeček orgle izdelal tudi za Marijo Bistrico v hrvaškem Zagorju, in sicer 1723. Podrobnosti še raziskujemo. Prav pred kratkim pa smo odkrili njegov popolnoma ohranjen pozitiv, vključno s prospektnimi piščalmi. Inštrument doslej v naši podatkovni zbirki ni bil evidentiran, sled za raziskavo pa je bil cerkveni inventar tiste cerkve iz leta 1860, v katerem je nekoliko hecno zabeleženo: Ein Orgel mit 4 pozitiv Registern. Tudi popis Lavantinske škofije iz 1911 ni veliko napredoval. Piše natanko takole: Orgle ima 4 spremene.

Pozitiv je dokaj tipski, ima štiri kasične Janečkove registre: dve leseni kopuli, kovinski principal in malo miksturo. Doslej za leto 1745 njegova aktivnost ni bila poznana.
Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.