GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

nedelja, 24. april 2016

Peter Williams 1937 - 2016

Nekateri posamezniki iz sveta ustvarjalnosti izrazito označijo svojo dobo. Peter Williams je kot raziskovalec poznan po obsežnem opusu del s področja organologije in zgodovine orgel, poglobljeno je obdelal Bach in Haendla, deloval kot odličen interpret stare glasbe na čembalu in orglah ter vse življenje delal na predagoškem področju na univerzah v Angliji in ZDA. Njegova poustvarjalna teorija in praksa je poleg globokega poznavanja virov, notacije, analize, historične harmonije, ritmov in glasbenih slogov izžaravala tudi dimenzije ozadja nastajanja glasbe: okoliščine, tehnike, možnosti glasbil, celo zasebnega življenja skladateljev. Njegova glasbena filozofija je ob vsaki skladbi segala preko tiskane partiture v univerzalno glasbeno izvajalsko in poslušalsko izkušnjo.

Med 1996 in 2006 je bil direktor Britanskega inštituta za organološke študije (BIOS), do smrti pa njegov predsednik sveta. BIOS je osrednja ustanova v Veliki Birtaniji, kjer imajo zbrane podrobne tenične in zgodovinske podatke za več kot 30.000 orgel po vsej državi, vodijo sistem kategorizacije historičnih orgel, raziskujejo glasbo in glasbila, izvajalsko prakso, sodelujejo pri restavriranju in obnovah, ozaveščajo javnost in podobno. Mnoge njihove pristope smo prevzeli tudi pri oblikovanju podatkovnega sistema ARSORS.

Naj omenimo še tri podrobnosti njegovega življenja. Prva: v debeli knjigi je obdelal razvoj zahodnoevropskih orgel od leta 750 do 1250. (Mnogi organologi niti ne vedo, da so takrat orgle obstajale, in celo Williams sam le bežno obravnava razvoj v Sredozemskih deželah). Druga: vsako leto je priredil recital vseh 555 Scarlatijevih sonat - tudi po tem, ko si je v nesreči poškodoval štiri prste. Tretja: njegova zadnja knjiga Bach - A Musical Biography bo izšla letos maja. Zadnje korekcije je podpisal malo pred smrtjo, ki jo je srečal zvečer 20. marca letos - nekaj minut pred praznovanjem Bachovega rojstnega dneva. Poslovilna slovesnost bo 13. maja v Glouchestru.

Njegova najbolj odmevna dela:

The European Organ 1450-1850 (London, 1966)
Figured Bass Accompaniment (dva dela., Edinburgh, 1970)
Bach Organ Music (London, 1972)
A New History of the Organ From the Greeks to the Present Day (London, 1980)
The Organ Music of J.S. Bach (trije deli., Cambridge, 1980-1984)
Bach, Handel and Scarlatti; Tercentenary Essays (urednik; Cambridge, 1985)
Playing the Works of Bach (New York, 1986)
The Organ (1988)
Mozart: Perspectives in Performance (sourednik; Cambridge, 1991)
The Organ in Western Culture 750-1250 (Cambridge, 1993)
The King of Instruments or, How Do Churches Come to Have Organs? (London, 1993)
The Goldberg Variations (Cambridge, 2001)
The Life of Bach (2004)
J.S. Bach: A Life in Music (2007)
The King of Instruments (2012)
Bach - A Musical Biography(2016)

Dela Petra Williamsa predstavljajo temeljno literaturo za poznavanje razvoja orgel v zahodni Evropi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.