GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

nedelja, 16. avgust 2015

Janeček 1725

Poročali smo že, da smo na podlagi lanskih raziskav ugotovili, da je najstarejši še stoječ Janečkov inštrument iz leta 1725. Letošnje terensko delo kaže, da iz leta 1725 obstajajo še ene njegove orgle, ki bi utegnile biti celo starejše. Namreč, v sapnici (še) ni značilnega listka, je pa na pokrovu sapnice napis 1725 Johann Franz Janetschekh Orgelmaister in Cilli. Primerjava rokopisa je pokazala, da se napis dokaj sklada s podpisom na pogodbo za prenovo orgel v ljubljanski stolnici iz leta 1732. Razlika Franz - Frantz je lahko stvar pravopisa. Zanimivo je tudi, da se je v Ljubljani zapisal kot "Frantyschekh, burg. Orgelmacher in Cilli".

Po naši domnevi je torej Janeček šele v letu 1725 dal izdelati podpisne listke, po katerih ga z lahkoto prepoznamo in so, kot vemo, imeli tiskarsko napako, ki jo je vsakič lastnoročno popravljal.

Za orgle z značilnim Janečkovim pročeljem, v katerih ni najti niti listka, niti nobenih sledov nalepke na zadnji steni sapnice, bi tako morda lahko sklepali, da gre za izdelke, starejše od 1725.

napis v letos odkriti sapnici

podpis na pogodbi za ljubljansko stolnico

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.