GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

ponedeljek, 2. februar 2015

Krilo orgelskih vrat iz leta 1523 v Kopru

V Koprski stolnici sta ohranjeni dve platni krilnih vrat, ki so nekdaj zakrivale polovico pročelja orgel, narejenih leta 1516. Jezusovo Darovanje v templju in Pokol nedolžnih otrok je naslikal Vittorio Carpaccio leta 1523, kot strokovnjaki sklepajo iz napisa na sami sliki. Drugo krilo je verjetno izgubljeno.
To so bile zelo velike orgle, saj sta platni visoki več kot 4 m, široki vsako več kot 1,2 metra. Postavljene so bile na ozek balkon na eni od stranskih sten v območju prezbiterija. Glede tega renesančnega glasbila iz začetka 16. stoletja je doslej znano le to, da je sloviti orglar Giacomo Prosdocimi leta 1718 zamenjal 145 jezičnih piščali. To verjetno nakazuje, da je celotne orgle generalno predelal, jezičniki pa so bili posebno dragi, in jih dokumenti zato posebej omenjajo. 145 jezičnikov pomeni tudi, da so orgle imele vsaj dva manualna (morda 2x po 57 tipk, ker so bile dis/es in gis/as razdeljene) in en pedalni jezičniški register. Poleg teh pa še nekajkrat več ustničnih lesenih in kovinskih v zaporedju alikvotnih tonov, kot je to bilo v navadi že takrat v severni Italiji.


Platni sicer visita v Kopru nad škofovim sedežem, trenutno pa ju restavratorji pripravljajo na Carpaccijovo razstavo. Po podatkih ARSORS je to najstarejši ostanek kakšnih orgel pri nas, in kar za 116 let starejše od doslej znanih najstarejših orgelskih delov - omare in dveh registrov piščali - na blejskem Otoku. Izjemna dediščina!


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.