GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

ponedeljek, 16. junij 2014

12. revija mladih slovenskih orglavcev v Žireh

V okviru praznovanj ob 100-letnici postavitve orgel (Ivan Milavec, op. 37, 1914) in 120-letnici rojstva organista, zborovodja in skladatelja Antona Jobsta, je v soboto, 31. maja 2014, v župnijski cerkvi sv. Martina v Žireh potekala 12. revija mladih slovenskih orglavcev. Srečanje sta organizirala Glasbena šola Škofja Loka in Slovensko orgelsko društvo v sodelovanju z Župnijo Žiri.
Na reviji je nastopilo 19 učencev in dijakov orgel iz petnajstih glasbenih šol iz vse Slovenije. Izvajali so dela različnih skladateljev (Regerja, Mendelssohna, Schumanna, Liszta … in tudi dveh slovenskih, Tomca in Premrla). Vse skladbe so bile primerno izbrane za orgelski inštrument z romantično dispozicijo in pnevmatsko trakturo, kakršne so žirovske orgle.
Na začetku je vsem navzočim zaželel dobrodošlico domači župnik g. Igor Jereb, nato pa je imel krajši pozdravni nagovor ravnatelj Glasbene šole Škofja Loka Peter Kopač. V nadaljevanju so prav vsi nastopajoči v svojem izvajanju pokazali izredno mero muzikalnosti, tehnične dovršenosti, nekateri že pravo virtuoznost. Pri vseh je bilo opaziti, da so, ob pomoči svojih mentorjev, v svoj nastop vložili ogromno dela; ne samo v študij izvajane skladbe, določen izziv so predstavljale tudi orgle, s katerimi so se prvič srečali in se jim je bilo potrebno prilagoditi. Tudi zato so skoraj vsi že pred revijo prišli v Žiri in se pobliže spoznali z inštrumentom.
Nad mladimi orglavci je bilo navdušeno tudi mnogoštevilno občinstvo, ki se je zbralo na prireditvi. Z gromkim aplavzom so nagradili prav vsakega nastopajočega, koncert pa je bil za poslušalce še toliko bolj zanimiv, ker so izvajalce lahko opazovali tudi "v živo" pri igranju; omogočen je bil namreč video prenos s kora na platno v cerkvi (kar sicer ni običajno na orgelskih koncertih).
Nastopajočim in obiskovalcem srečanja sta se na koncu zahvalila tudi Andreja Golež, predsednica Slovenskega orgelskega društva, in Klemen Karlin, koordinator srečanja.

Tone Čadež
Foto: Peter Pokorn ml.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.