GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

četrtek, 10. oktober 2013

Na kratko o dogodkih DEKD v Bohinju in na Bledu

Vseh 1000 orgel na Slovenskem je neprecenljiva dediščina, ki nas značilno povezuje v skupni evropski duhovno-kulturni prostor. Čeprav je njihovo bistvo seveda glasba, ki na mnogih mestih čudovito napolnjuje arhitekturo, v sebi in okrog sebe skrivajo mnoge tehniške, zgodovinske in umetnostne zanimivosti, ki ostajajo skrite.
Bled in Bohinj premoreta orgelske zaklade izjemnih vrednosti, ki si jih je v tednu DEKD od blizu ogledalo več kot 200 obiskovalcev. Za večino je bil to prvi bližnji stik s tako velikim glasbilom, in so z navdušenjem raziskali stotine piščali in stotine metrov cevk in letvic. Posebno otroci - nekateri so si s seboj kar prinesli note in seveda smeli zaigrati. Seveda ni manjkalo zvočnih vtisov v vseh mogočih kontrastih, ki jih orgle premorejo. Za glasbo so namreč poskrbeli mladi bohinjski in blejski študentje in študentke orgel.
Organizatorji smo bili veseli vsakega obiskovalca naših dogodkov, veseli pa smo tudi, da se je od maja letos, ko smo intenzivno začeli promovirati septembrske dogodke, obisk na naših spletnih straneh podvojil, trend obiska do sredine oktobra pa ne kaže upadanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.