GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

petek, 25. november 2011

Uspešno zaključen del projekta, ki ga je podprlo MK

Segment projekta ARSORS, "Ars Organi Sloveniae - Evropska kulturna dediščina orgel na Slovenskem" (pogodba št.__3511-11-641905je uspešno zaključen in potrjen s strani delnega financerja, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Ministrstvo je prispevalo 5.600€, društvo pa iz lastnih sredstev 4172€. Skupna vrednost je bila 9772€.Doseženi rezultati.

Rezultat v elektronski obliki je podatkovna zbirka 1063 orgel v obliki seznama na spletni strani, ki je postavljena na naslovu http://arsors.org. Seznam omogoča sortiranja, razvrščanja in različna preštevanja, dostopen je splošni javnosti.

Spletni GIS je postavljen na http://arsors.org. Vanj so vnešene geolokacije znanih orgel. Pozicijska natančnost je 20 – 50m. Ob delu smo ugotovili, da za mnoge predele v Sloveniji sploh še ne vemo, če imamo tam kakšne orgle (predvsem na podružnih cerkvah npr. Brkini, Kras, slovenski del Koroške, Pomurje, Haloze).

V posebej pripravljeno aplikacijo v MS-Acces smo vnesli podrobne podatke za 200 inštrumentov, in sicer iz literaturnih virov, poznavanja orgel ter osebnega obiska terena. Predsvsem literaturni podatki so večkrat sekundarni viri, zato jih težje štejemo za kakovosten vir za potrebe analitskega dela.

Katalog 50 inštrumentov v obliki kataloga je pripravljen za prikaz na spletni strani.


Pripravljen je bil večju zložljivi pano z besedno in besedno predstavitvijo slovenskih orgel. Doslej je bil postavljen v Hochschule der Künste v Zürichu, Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, dogovarjamo pa smo še GŠ Radovljica, GŠ Velenje, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož. 

Razstavni pano spremljata priročna mizica, in brezplačna knjižica o orglah in tovrstni dediščini.
Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.