GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

nedelja, 6. december 2020

Glas za orgle ob Miklavžu

Brez posebnega vsebinskega načrta se je lepo število obiskovalcev naše ZOOM nocoj zbralo ob razmišljanjih o orglah. Dva orglarja sta predstavila svoje spomine na orgle, ki so jih dobro poznali posamezni udeleženci. Tako smo si na hitro ogledali orgle v Idriji, v Ložnici pod Pohorjem, Domžalah in Moravčah. Orglarji izposavljajo, kako pomembno je v tem času orgle vsaj malo "predihati". Zlasti pnevmatika bi lahko po več tednih ali mesecih neuporabe lahko potem povzročala kar nekaj težv.

Pogledali smo tudi možnosti na področju malih orgel, ki bi jih lahko prevažali v avtuomobilu, npr. za potrebe spremljave na neki oddaljeni lokaciji. Eden od prisotnih orglarjev je pokazal konkretne primere in izkušnje.

Razkrili smo nekaj podrobnosti izdelave orgelskih portativov na osnovi srednjeveških podob na Slovenskem. Kaj več v prihodnje.

Slišali smo o raznolikih možnostih, ki jih nudi sistem Hauptwerk, kjer na elektronskem glasbilu s pomočjo računalnika lahko interpretiramo mnoge svetovno znane orgle. Igramo v bistvu s posnetki dejanskih piščali. Za Slovenijo sta npr. na voljo Izola in Velesovo. Prednost Hauptwerka je skoraj avtentična izvedba skladb različnih slogov, seveda pa daleč od tega, da bi v kakšni cerkvi nadomestil prave cerkvene orgle. V mnogih pogledih pa je bistveno bistveno boljši od sintetiziranega zvok elektronskih nadomestkov. Prihodnost Hauptwerka in podobnih sistemov z vzorčenimi zboki je predvsem na področju orgelskega izobraževanja, torej kot hišne in učne orgle. Cene se gibljejo v velikem razponu, odvisno od kakovosti in želja. Osnovne zadeve so celo brezplačne in izvedljive na povprečnem domačem računalniku, in jih lahko kadarkoli nadgradimo.

Odpirali smo vprašanja registracije orgel za potrebe spremljave zborov, petja in slovenske orgelske literature. Ugotavljamo, da se o tem malo ve, in da tudi izvežbani organisti pogosto registrirajo generično. Tudi to bo tema kakšnega od prihodnjih srečanj.

Izvedeli smo za prav današnjo smrt Huberta Mamole (1930-2020), dolgoletnega organista in zborovodje iz tržaškega Rojana. Obiskal nas je tudi Miklavž.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.