GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

ponedeljek, 6. julij 2020

19. števila revije ECCE ORGANVM!Božidar Grga je na Hrvaškem znan kot učitelj glasbe, zborovodja, organizator in organolog. V 70-ih letih je sodeloval pri državnem popisu orgel, ki ga je vodil Ladislav Šaban. Takrat sta si z Eminom Armanom razdelila državo na sever in jug, Grgi je kot Dalmatincu seveda pripadalo primorje.

Od leta 1964 naprej je živel v Šibeniku in se zlasti posvečal orglam Petra Nakića ter drugih beneških orglarjev, ki so bili dejavni v Dalmaciji. Leta 1993 je zasnoval Šibeniško orgelsko šolo, ki jo danes poznamo kot Organum Šibenik (www.organum.hr) Čeprav velik občudovalec slovenskega orglarstva in odličen poznavalec Zupanovih in Jenkovih orgel, ki jih po Istri in Dalmaciji ni malo, je neposredni stik s slovensko organologijo vzpostavil šele v svojih poznih letih.

Pri Ars organi Sloveniae smo z njim začeli sodelovati leta 2013. Iz pogovorov ni bilo zaznati, da bi bil prej s kom drugim strokovno v stikih. Takrat smo načrtovali vzpostavitev primerljivih standardov za podatke in strokovno sodelovanje na vseh področjih. Nas je zanimalo, seveda, zlasti stanje 'slovenskih' orgel. Ob neki priložnosti izmenjave podatkov nam je v pregled izročil celoten seznam, ki ga je naslovil 'Teren jug', in sicer z željo, da bi podatke primerjali in uskladili. Naredili smo še več. Poleg popravkov smo celotno bazo okrog 230 orgel geokodirali, za kar je bil izjemno vesel. Takrat je razmišljal, da bi zbirko podatkov kje objavil. Zadeve nisva nikoli dorekla.

Januarja 2019 je Božidar Grga sklenil svojo 77-letno življenjssko pot. V spomin v tej številki Ecce organvm objavljamo njegove podatke, ki so opremljeni z arhivskimi fotografijami iz časa popisa pred 50 leti. Orgle slovenskih izvajalcev so posebej izpostavljene.

19. številka Ecce organvm! je brezplačno na voljo na spletni strani glej.orgle.si.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.