GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

petek, 21. september 2018

ORGLE SLOVENIJE predpremiera


Spoštovani!


Čez nekaj dni bo izšla knjiga ORGLE SLOVENIJE. Knjiga o vseh slovenskih orglah. Primerljivega pregleda neke zvrsti dediščine, ki bi obsegala vse primerke celotne države, v svetu ne poznamo. Vseh 1094 orgel v Sloveniji smo namreč z letom 2018, ko Evropska skupnost vrednote dediščine posebej izpostavlja, ujeli v knjigo in na spletno stran www.orgle.si.

Besedila je prispeval naš priznani muzikolog dr. Edo Škulj, fotografije sem posnel Jurij Dobravec, skrbnik podatkovne zbirke Ars organi Sloveniae.Akademik Lojze Lebič je v uvodu h knjigi zapisal:

"Kot da nad njihovo zvočnostjo bedi veliki genialni neznanec in se v njih odkriva svojevrsten kozmološki teizem: od prapoka in prakrika – ko se je vse začelo – preko znamenite paleolitske koščene piščali – ljubkosti pastirskih – vse do orgelskega bogastva renesanse baročnih improvizacij, zvočnega razkošja romantike do sodobnikov ..."

Z namenom mednarodne promocije dediščine slovenskih orgel bo predpremierna predstavitev knjige pridružena slovesni akademiji 30. kongresa Mednarodne zveze izdelovalcev orgel ISO

v nedeljo, 23. septembra 2018 ob 19.00
v orgelski dvorani Akademije za glasbo v Ljubljani,
na Kongresnem trgu 1, v palači Kazina.Vabilo z opozorilom!

Kongres je sicer zaprtega tipa in ne vem, če boste kot neudeleženci našo kratko predstavitev lahko poslušali.

Vseeno prijateljsko obveščam in vabim v palačo Kazine v nedeljo med 19.00 in 22.00 uro. Knjiga bo namreč na ogled na hodniku, kjer se boste name ali na moje sodelavce lahko obrnili za dodatne informacije. In jo seveda od blizu pogledali.

S pozdravi, Jurij Dobravec

PS Ker gre za javno objavljeno prireditev, bomo v skladu z Zakonom o enotni ceni knjige nudili popust in bo cena za takojšnje plačilo z gotovino znižana na 75€.
www.orgle.si – je povezava na spletni dodatek knjigi ORGLE SLOVENIJE (zaenkrat je v nastajanju), kjer si vzorec lahko tudi prelistate.internationalorganbuilders.com  ISO – International Society of Organbuilders  (> Congress)


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.