GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

ponedeljek, 28. november 2016

Dobrodelni koncert za orgle v Cirkovcah

"Zakaj ne bi izvajali francoskega impresionizma?" je bilo eno od napovednih vprašanj sobotnega koncerta v Cirkovcah, v župniji med Slovensko Bistrico in Ptujem, kjer so nedavno kar solidno prenovili Brandlove orgle.
Vprašanje bi lahko nadaljeval, ali imamo pri nas ustrezne orgle - tudi tiste, ki jim rečemo, da so narejene v francoskem slogu. Še bolj pa bi se vprašal, koliko, če sploh, imamo interpretov. Če malo bolj pogumno zazvenijo jezičniki, seveda še ni nujno, da poslušamo francosko glasbo.

Mladi domači organist Luka Gojkošek z gostoma se je lepo izkazal in, kar je še bolj presenetljivo, ustvaril nekako prijetno ležerno impresijo brez orgelskih jezičnikov. Oziroma, jezičnike sta nadomeščala mladi klarinetist Urban Erker in vokalist Peter Gojkošek. Klarinet je lepo ponazarjal otožnost, ki smo jih lahko tudi gledali v van Goghovih, Monetovih in drugih slikah, vokal med basom in baritonom pa je prinesel vseeno nekaj nosljavosti, ki ga od francoskega jezika in orgel seveda pričakujemo. Tako se je vse izšlo, in bilo je prav dobro.Poleg doživete glasbe - najbolj dolgo in iskreno smo ploskali zvonovom iz Westminstra (prav tako brez orgelskih zvonov) -je treba tu omeniti eno zelo pomembno reč. Luka je na začetku povedal nekako takole:
"Domačini se boste gotovo vprašali, zakaj spet zbiramo denar za orgle, ko pa smo prav nedavno zaključili generalno prenovo. Orgle niso nove, zato se tudi zdaj kakšna malenkost pokvari. Manjše zadeve popravim samo, za večje pa je treba poklicati mojstra. In to stane."Kaj naj rečem? Samo čestitati je treba mladostni ideji! Samovzdrževanje orgel. Koliko vas je organistov po širni Sloveniji, ki se zavedate, da je treba orgle stalno vzdrževati, in da to tudi stane?

Cerkev je bila skoraj polna, nekaj praznine je bilo le v prvih klopeh. Ploskali smo, dobro. Dobrodelni koncert za orgle je torej uspel. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.