GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

nedelja, 10. april 2016

Skrb za orgle

Ali orgle sploh potrebujejo skrbnika? In kaj naj bi počel? In kaj se zgodi, če tistega, za kar je zadolžen, ne uspe delati? Je organist hkrati že skrbnik? Kdaj ja, kdaj ne? Kaj pa, če je več organistov in organistk? Je skrbnik orgel vsakokratni župnik, ki je odgovoren za materialne zadeve župnije? Kaj, če imajo orgle zgodovinsko vrednost; je skrb potem drugačna; bo znal organist brez preglednega vrednotenja po širši okolici skrbeti za izjemno dediščino? Sta muzejska in uporabniška vrednost združljivi? Kdaj neka načela - pa naj bodo še tako idealna - postanejo ovira za umetniški navdih, in rigidno nadomestijo ustvarjalne potenciale?

Vse to, in še več dilem, se mi je porajalo, ko so me na Brezovici zaprosili, naj pripravim eno stran "pravic in dolžnosti skrbnika orgel". Določili naj bi namreč dve osebi, ki bi imeli na skrbi nove Močnikove orgle. Ideja je pravzaprav fantastična.

Vzporedno sem pripravljal 2. številko ECCE ORGANVM! in se v poglavju Maškove razprave o popravljanju napak spraševal, kaj sploh sme, zmore ali zna povprečen slovenski organist "popraviti" pri orglah. In tudi to, česa ne zna, in zakaj nečesa ne zna, pa bi moral biti sposoben, npr. pobrisati prah, zložiti note, očistiti tipke; nenazadnje, morda tudi uglasiti jezičnike ali previdno potresti trakturo, če se ventil pri starih orgah zatakne.  ...

Ko sem združil Maškovo pisanje in Brezovico, sem bil še bolj zmeden. Koliko je sploh mogoče naložiti "dolžnosti" organistu (ali skrbniku) na podeželju, ki to dela prostovoljno in brezplačno? Naj bo pri vsaki maši in prireditvi zraven? Naj opozori nekega pomembnega organista, ki slučajno pride na počitnice, da ne sme igrati v športnih copatih? Kako naj vzržuje potrebno vlago in temperaturo? Naj komadira župnika; koliko, do katere mere? Naj za vsako opaženo hibo kliče orglarja? Naj sedi zraven, ko zagnani prvošolci orgelske šole vadijo prve pedalne vaje? Sama vprašanja.

Na koncu se je vseeno nekaj rodilo: da ne bo preveč dolžnosti, oziroma predvsem, da bodo te dolžnosti kolikortoliko uresničljive, in da bodo skrbniku vseeno pripadle tudi neke pravice, vsaj do obveščanja.

Morda komu pride prav - vsaj za razmislek: SKRB ZA ORGLE


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.