GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

nedelja, 3. april 2016

Brezovica - predstavitev novih Močnikovi orgel

Sinoči smo na Brezovici lahko prisluhnili vrhunski in poglobljeni predstavitvi orgel, ki jih je v slogu francoske romantike izdelalo orglarstvo Močnik. Dalibor Miklavčič je ne le naš neprekosljivi improvizator, ampak tudi delovanje orgel - in to vsakih posebej - tako dobro pozna, da njegova živa in živa beseda potegne in razveseli.


V drugem delu smo poslušali domače izvajalce. Program je bil obarvan slogovno, pretežno francosko. Angela Tomanič se je uvodoma s Peetersovo Tokato na Zahvalno pesem zahvalila za neverjetno plodna koncertna in pedagoška leta, ki jih je leta 1951, to je pred 65-timi leti, začela prav na tem koru. Pomenljivo. Sledila je izvrstna mladina, ki je na koru na Brezovici ne manjka: Matej Plevnik, Ana, Lucija in Gregor Žitko ter Veronika Celarc. In še nekaj organistk je bilo v zakulisju, nam je povedal župnik.
V župnijah s tako dobrimi glasbenimi koreninami in s toliko naraščaja, so kakovostne orgle gotovo dobra naložba. Orgle pa, kaj naj rečemo drugega kot, nastajajo zelo zelo dobre.


Kot na Cavaillé-Collu (D. Miklavčič na predstavitvi).

Homilija škofa Antona Jamnika na dan blagoslova, v nedeljo ob 10. uri.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.