GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

sreda, 1. april 2015

Orgle v Škocjanskih jamah - izjemno odkritje iz 11. st. pr. Kristusom !

Škocjanske jame slovijo po svojih neokrnjenih lepotah, predvsem po orjaškem podzemnem kanjonu in znamenitih orglah, ki so jih oblikovali stalaktiti. Posamezni kapniki so votli in nanje lahko tudi igramo na sicer nekoliko bolj romantično obarvan register "Zvonovi". Škocjanske orgle sicer lahko vidite na sliki na veliki avtocestni informativni tabli. Povsem nova pa je vest, da so tam odkrili tudi ostanke pravih orgel, in to iz 11. stoletja pred Kristusom.


V neizmerni podzemni preplet Škocjanskih jam spadata tudi bližnji Skeletna jama in Mušja jama, ki sta znani po izjmenih arheoloških odkritjih. Gre pravzparav za brezni, v kateri so donedavna ljudje metali različne votivne predmete. Na spletni strani javnega zavoda Škocjanske jame tako lahko preberemo: "V [Skeletni] jami, ki zaradi omenjenih okoliščin ni bila sistematično raziskana, so bile najdene človeške in živalske kosti, sulične osti, kopja, srp, situla, gumbi, saltaleon, fibula, zapestnica, prstana, pinceta, rovnica, žebelj in keramika,..."(referenco glej spodaj). Zadnje ugotovitve znanosti pa so pokazale, da gre za ostanke starodavnih orgel, ki jih lahko pripišemo dvema časovnima obdobjema, kot navaja članek: "Starejša sodi v čas med 11. in 9. stol. pr. n. št. ... mlajša skupina pa sodi v čas med zgodnjo starejšo železno dobo in mlajšo železno dobo."

Za organologijo je pravo razkritje šele sledilo dosedanjim znanstvenim člankom arheologov. Posamezne predmete je namreč mogoče sestaviti v delujoče glasbilo, pri čemer sta fibula in t.i. sulične osti dejansko nožne kosti, preoblikovane v piščali in tvorijo ozkomenzuriran register. Prstana in zapestnice sta očitno ostanka širokomenziriranega kovinskega registra, in sicer pokrova neke pokrite piščali in dodatka, ki ju je verjetno nespretni orglarski restavrator v mlajši železni dobi prispajkal na originalno piščal in ji tako "normaliziral" uglasitev. O podobnih obročkih smo že pisali na teh straneh, in sicer izkopavanjih v Golubcu ob Donavi pri Beogradu. (tam gre za ostalini iz 3. st. po Kr.). Glede gumbov ni dvoma, gre za vrhnje dele registrskih manubrijev, pri čemer so z luknjicami označili velikost v čevljih: 2 luknji pomeni 2', 4 pa 4' osnovni ton (takrat še niso poznali niti rimskih, niti arabskih številk!). Kako so označili kvinto 1 1/3, še ugotavljajo. Situla je glede na ugotovitve strokovnjakov služila kot izenačevalnik pristiskov, nekoliko soroden z znanimi mehanizmi hidraulosa. Predmet, za katerega so prvotno mislili, da gre za rovnico, pa se je izkazal za gonilni ročaj mehovja. Namen ostankov keramike povezujejo s prevleko tipk, saj v tistem času v tem delu sveta še niso poznali slonov in njihovih kosti.
Ostali artefakti, če jih sestavimo, tvorijo značilno mehansko orgelsko trakturo s kolenčniki, letvicami, kaveljčki, zatički. Vprašanje ostane le glede t.i. saltaleona. Tuji strokovnjaki, ki pri raziskavah sodelujejo menijo, da gre za star izraz razdelilne plošče, po domače velenbreta, na katerem se prenosi saltatorično spreminjajo iz klaviaturne kromatične razporeditve v piramidalno piščalno razporeditev. Čemu je pri portativu služila piramidalna razporeditev piščali, še ni razjasnjeno.

Da gre res za odkritje starodavnih orgel potrjuje tudi odkritje "skeletnega pokopa 40-60 let starega moškega in z njim povezane najdbe med katerimi je najbolj znana situla z venetskim napisom, ki sodi med najstarejše v Sloveniji." Venetski napisi so v bistvu tako imenovane sekirice, kar ni nič drugega kot star slovenski izraz za note (?neume). To potrjuje, da je mož bil organist in je skupaj z orglami, seveda portativom, očitno končal tuzemeljsko življenje v votivni jami, votivnem depoju, kamor še danes mnogi uvrščajo tovrstne poklice.

Da gre za predrimske orgle in izjemno najdbo, kaže izredno mednarodno zanimanje za odkritje, predvsem pa skrbi Madžarskega muzeja Aquincum glede izgube primata najstarejših arheoloških ostankov orgel na svetu. Vse kaže tudi, da Staroegipčan Ktesebij ni bil prvi izumitelj orgel, ampak da imamo prav na Slovenskem celo najstarejši skelet človeka, ki jeorgle ne le izumil, ampak tudi uporabljal prav do svoje smrti.

Na Ars organi Sloveniae se trudimo pridobiti dodatne fotografije v zvezi z izjemnim odkritjem, in jih bomo na portalu nemudoma objavili.

---

O izjemnih arheoloških odkritjih v Škocjanskih jamah si lahko nekaj več preberete TU.
Virtualni ogled jam in kapniških orgel je na voljo TU. - pritisnite na točko, kjer je spodaj na sliki bela puščica.

http://www.park-skocjanske-jame.si/virtual-360/slo.shtml

(!! 1. april 2015)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.