GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

četrtek, 18. december 2014

Mantuanijevo priznanje Darji Koter


"Koterjeva s svojim strokovnim in raziskovalnim delom intenzivno soustvarja dosežke slovenske muzikološke stroke." Tako se poudari utemeljitev priznanja.

Priznanje ji je Muzikološko društvo podelilo za knjigi Slovenska glasba 1848-1918 in Slovenska glasba 1918-1991. Knjigi sta posledica večletnega poglobljenega sistematičnega študija slovenske glasbene zgodovine in profesorskih izkušenj pedagoške prakse na Glasbeni akademiji ljubljanske Univerze.



Pri svojem raziskovalnem delu se Darja Koter veliko ukvarja z glasbili na Slovenskem. Njena nagnjenost gotovo izhaja iz njenega večletnega delovanja na Ptujskem pokrajinskem muzeju, kjer je uredila največjo razstavo glasbil pri nas. Ob tem se aktivno posveča orglam, kjer je kot ena redkih raziskovalk pri nas doslej obravnavala njihovo oblikovno plat, z zadnjmi referencami pa skuša poseči tudi na področje poustvarjalne prakse, in sicer s teoretično-pedagoškega stališča. Obe interdisciplinarni področji sta pri nas nekako zapostavljeni, zato v prihodnje upamo in pričakujemo še pomembne rezultate.

Bibliografija Darje Koter, kot jo je do danes zabeležil COBISS.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.