GLAS ZA ORGLE

obvestila in pogovori o orglah in sorodnih temah.

četrtek, 22. maj 2014

Akademija za glasbo v CD

Javni nastop študenta in študentk orgel Akademije za glasbo v Ljubljani iz razreda izr. prof. Renate Bauer. Anita Kranj, Nina Frank, Maruša Mavrič in Teodor Žalik. In pianistka Andreja Kosmač v vlogi orkestra v Yonovi skladbi.
Od najvišje ustanove, ki pri nas poučuje orgle, oziroma njihovih študentov, se vedno pričakuje največ. Pri natančnosti, slogovni ustreznosti, izvedbeni muzikalnosti, predvsem pa izraženi vživetosti izvajalca. O zadnjem, ki pravzaprav edina očara vsakega poslušalca, ne glede skladbo ali njegovo ali njeno predhodno znanje, bi veljalo kdaj kaj več napisati. Vživetost je namreč stik notranjosti skladatelja in notranjosti poslušalca, stik, ki je končni cilj glasbe. Tokrat je bilo v dvorani presenetljivo malo kašljanja. Ne verjamem, da je bil slučaj. Poslušalci so dojemali. Bili so očarani. Izstopali sta seveda obe podiplomki, posebej Nina Franko s pestro izbiro programa in izvedbo, ki se mi zdi po vseh merilih že neverjetno blizu velikim interpretom. Osebna zahvala za Bachovo tokato 540, naskončno ponavljajoče se širjenje terc-kvint-oktav proti nebesom in sekund proti zemlji.



Video posnetek, ki vam seveda ne bo mogel nadomestiti žive glasbe, bo na voljo na YouTube kanalu Akademije za glasbo. Pohvalno za AG!

Neposredna povezava na posnetek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.